onsdag, november 10

Att tänka på då man handlar på Loppis, del 1, Skor och väskor.
Skor.

Det första man skall göra då man handlar skor secondhand är att vända på skon och se efter så att sulan inte är torr och har spruckit. Kolla sedan noggrant så inte sulan har släppt från skon. Tryck ordentligt uppåt på området mellan skon och sulan, ibland så syns det inte att sulan släppt innan man trycker till. 

Ifall det är en sko/stövel i läder spana in lädrets skick. Är lädret torrt och hårt, eller har lädret torkat såpass att det börjat spricka så har inte skon så lång livslängd kvar. 

Kika in i skon och stick in en hand och känn efter. Är skon väldigt nedgången? Är det någon som kanske har stigit snett och format skon fel? Titta också på skon bakifrån så att du ser om den förra ägaren har slitit ner klacken snett. Ifall klacken är sned kan det bli ödesdigert för din rygg. Ifall det är en högre klacksko kolla så att klacken sitter fast ordentligt. En lös klack går att fixa till hos skomakare men då får man sätta det på priset och kalkylera ifall man tycker att det är värt det.  

Den inre sulans skick är inte så viktigt, den går att byta ut. Däremot är det viktigt med lukt-test. Jag vet, det kan kännas lite äckligt, men lukta på skon. Luktar den redan dåligt då den står i butiken, så kan man föreställa sig odören då skon blir varm. 

Ifall skon är för smal på foten eller i ankeln går det för det mesta att lästa ut hos skomakare. Hur bra resultatet blir beror delvis på i hur gott skick lädret är. Så fråga hos din skomakare. 

Jag tycker att det är en bra idé att klacka om alla skor. Delvis för att slippa det hårda klackljudet och också för att en del mindre befintliga slitningar på sulan kan avhjälpas. Men tyvärr är det så, ifall skon är väldigt nersliten, så går den  inte att rädda helt och hållet genom att klacka om. Då får man istället byta ut hela sulan, vilket kan bli en rätt så dyr historia. 

När du kommit hem med dina fina skor är det viktigt att du tar hand om dom väl. Använd skofett/en bra skokräm regelbundet och impregnera. För mockaskor är impregneringsspray det bästa. Använd gärna skoblock som förhindrar att skon sjunker in. Ifall du reser så är det bästa att frakta skorna i skolåda. 
Tänk på att alla stövlar behöver stöd för stövelskaftet. Rulla ihop en veckotidning och sätt in den i skon, så får stöveln ett bra stöd så slipper den rasa ihop och få fula märken på skaftet. 
     
Ifall skon är mycket skitig behöver den tvättas. Själv tycker jag det känns läskigt att blöta ner en lädersko under rinnande vatten, men torkar man den på rätt sätt och återfettar eferåt blir det superfint. Jag hittade en instruktionsvideo på Davidssons Skomakeri där de visar hur man tvättar en lädersko. Det är kanske bara jag som är nördig, men jag tyckte det var extremt fascinerande. Kika in här ifall du vill se videon. 

Riktigt bra skomakare kan reparera ordentligt nedgångna skor, så hittar du dina drömskor på loppis slå till, även om de är slitna. Kanske din skomakare kan pimpa upp dom?

Väskor

Då man hadlar läderväskor på loppis är det i stort sätt det samma som att handla skor av läder. Kolla så att lädret inte är torrt eller har börjat spricka. Syna alla sömmar så att ingen söm gått upp.  Sömmar som gått upp går att fixa till hos en skomakare. Öppna väskan och lukta inuti den. Lukter som cigarettfimp-lukt är väldigt svåra att bli av med eftersom man inte kan sätta väskan i maskin.  Finns det fläckar inuti väskan får man tänka efter om det är fläckar man kan stå ut med.

Ifall väskan har ett handtag, känn på handtaget så att det inte är klibbigt (händer ibland) det är inte så skönt att hålla i. Ifall handtaget är klibbigt så är det troligen så att den förra ägaren använt ett för kraftig läderfett eller t.o.m. ett vax som ligger kvar och klibbar. Det är svårt att få bort och drar till sej smuts och damm. Ingen hit.8 kommentarer:

Amanda sa...

Vilket bra inlägg! Jättebra tips! Jag tror också att det är viktigt att vara kräsen, att ta hand om det man har istället för att köpa nytt!

gittilou sa...

superbra inlägg! verkligen värdefulla tips.. jag upptäckte för ett tag sedan hur dyrt det faktiskt är att laga skor hos skomakaren. jag har så ofta slarvat med "inventeringen" av skor jag köpt på loppis, och sedan tänkt "äh, jag lämnar in dem hos skomakaren". men det är ju väldigt dyrt och hela charmen med det lilla ursprungspriset på själva skon försvinner.

Lotta Losten sa...

Finfina tips!
Du, jag har en fråga på ämnet. Jag köpte en himla fin läderväska på loppis i Amsterdam. Har ingen aning om vad det kan vara för skinn. Den är toppenfin men lite smutsig. Man kan liksom se att det kommer gå att får bort lätt men nu undrar jag vad jag ska tvätta med. Galltvål säger flera personer. Ska jag använda en tvättsvamp?
Här är en bild på väskan: http://lottalosten.com/index.php?id=1571

Tackelitack!

Karolina sa...

Vilka bra tips!

Come again secondhand sa...

Hej Lotta!

Ser super fin ut! Vilket super fynd!

För att rengöra läderväskor kan man använda en lättfuktad bomullsduk. Ifall det behövs kan du använda sadelsåpa eller grönsåpa. Var bara noggrann med att du torkar av hela väskan så att du får en jämn yta. Precis som med skor så behöver lädret återfettas, så stryk på ett tunnt lager av läderbalsam efteråt. När det gäller impregnering så går åsikterna lite isär, verkar det som. Men ifall man tar hand om en läderväska ordentligt så skall det inte behövas impregneras alls..

Lycka till med väskan!

Come again secondhand sa...

Amanda; Tack, vad roligt att du tyckte om läsningen. Ja absolut. Jag kommer ihåg att min dagmamma då jag var liten var väldigt noggrann med att ta hand om sina möbler, de skulle smörjas och behandlas. Då tyckte jag det var konstigt men nu förstår man hela grejen med att vara rädd om det man har och vårda både möbler och kläder för att förlänga livslängden.

Come again secondhand sa...

Gittilou; Tack vad roligt att du tyckte om inlägget! Ja det är dyrt med skomakare. Lite billigare kan det bli ifall man lämnar in i en småstad. Men jag håller med, en del av grejen att handla på loppis är ju att det är ett lågt pris, så den grejen försvinner ju då. Men ibland kanske det kan vara värt att lämna in hos skomakare ifall man verkligen hittar något unikt och extra!

Come again secondhand sa...

Karolina; Tack! :)

Ur arkivet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...